Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ου

ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΝΩΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2002

ΚΩΜΩΔΙΑ

Η κλασική κωμωδία των Αλέκου Σακελλαρίου – Χρήστου Γιαννακόπουλου

sakelarios“…Ο κόσμος ο δικός μου πέθανε ολόκληρος.
Δεν υπάρχει πια κανείς απ᾽τον δικό μου κόσμο.
Είμαι ο τελευταίος.
Κακό πράγμα, να᾽σαι ο τελευταίος.
Φροντείστε να μη μείνετε τελευταίοι!…”- ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝΤΕΣ

chatzixristos logothetidis

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ
Στον Κινηματογράφο – 1959

  ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ
Στο Θέατρο – 1959
o-Ilias-tou-16ou-posterΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΡΚΟΥ ΣΕΦΕΡΛΗ
Δεν ξέρω γιατί, αλλά πρέπει να έχω προηγούμενα μαζί μου. Μ’ αρέσει να μου βάζω δύσκολα, μ’ αρέσει να τολμάω, μ’ αρέσει να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου και να προσπαθώ να τα κερδίσω.
Ίσως γιατί αυτή η διαδικασία κάνει τη ζωή μου-την καλλιτεχνική-ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ένα τέτοιο στοίχημα είναι ο “Ηλίας του 16ου”. Από τα σημαντικότερα ελληνικά έργα και πιστεύω απ’ τα δύσκολα.
Με την αγάπη μου όμως για το θέατρο, τον σεβασμό στον εαυτό μου και κυρίως στο θεατή, αλλά και με τη σωστή καθοδήγηση ενός σημαντικού σκηνοθέτη, όπως είναι ο Τάκης Βουγιουκλάκης- που εκτός από το σπουδαίο αυτό έργο, πίστεψε σε μένα-τα δύσκολα έγινα εύκολα και κυρίως διασκεδαστικά.
Κάποιοι μίλησαν για μια μεγάλη “στροφή” στην καριέρα μου. Αλλά για να υπάρχει “στροφή”, πρέπει πρώτα να υπάρχει και “ευθεία”. Και η δική μου πορεία στο θέατρο μόνο “ευθεία” δεν είναι.
Θα μπορούσα ν ατην χαρακτηρίσω “τεθλασμένη”. Έχω παίξει διάφορα είδη κωμωδίας, όπως και επιθεώρηση, πάντα με την ίδια αλήθεια και αμεσότητα που πιστεύω ότι χρειάζεται η κωμωδία.
Με την ίδια αλήθεια και αμεσότητα λοιπόν υπηρέτησα και αυτό το έργο και με το ίδιο πάντα πάθος θα προσπαθήσω να σας κάνω να γελάσετε με την ψυχή σας δύο ώρες αξέχαστες.
Ελπίζω να τα καταφέρωΠαραδίνομαι…στην κρίση σας!
Μάρκος Σεφερλής
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
(με σειρά εμφάνισης)
Λάμπρος – Μιχάλης ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ
Σπανομαρίας – Γαβρίλος ΚΑΜΜΑΣ
Υπαστυνόμος – Γιάνης ΝΑΠΑΣ
Βαγγέλης – Αλέκος ΜΑΝΔΥΛΑΣ
Θωμάς – Γιώργος ΛΑΜΠΑΤΟΣ
Ηλίας – Μάρκος ΣΕΦΕΡΛΗΣ
Αλέκα – Άντα ΠΑΤΡΕΛΗ
Ορέστης – Δημήτρης ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Τασία – Έλενα ΤΣΑΒΑΛΙΑ
Αρχιφύλακας – Θόδωρος ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ
Έλλη – Θεοδώρα ΤΣΕΠΑ
Λουκία – Ευδοξία ΠΕΝΤΖΑΚΗ
Αστυφύλακας – Γιώργος ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΑΚΗΣ
Πανάγος – Χρήστος ΣΑΒΒΑΣ
Α’ ΜΕΡΟΣ
Α’ ΕΙΚΟΝΑ:
Καφενείο του Λάμπρου
Β’ ΕΙΚΟΝΑ:
Σπίτι οικογένειας Κωνσταντινίδη
Δρόμος Αθήνας
Β’ ΜΕΡΟΣ
Α’ ΕΙΚΟΝΑ:
Δρόμος Αθήνας
Αστυνομικό Τμήμα
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Κάνοντας κάποιος μια αναδρομή στο παρελθόν, οπωσδήποτε η σκέψη του θα σταματήσει σε κάποιους ανθρώπους στους οποίους χρωστάει πολλά γι’ αυτό που είναι σήμερα. Κι έτσι είναι! Κάποιοι άνθρωποι σημαδεύουν ανεξίτηλα, τη ζωή μας, την καριέρα μας, την υπόσταση μας γενικότερα!
Ένας τέτοιος σπουδαίος άνθρωπος, αλλά και πολυτάλαντος καλλιτέχνης, βρέθηκε και στο δικό μου διάβα της καριέρας μου. Αλέκος Σακελλάριος, ο Μέγας Δάσκαλος!
Βρεθήκαμε μαζί-εγώ βέβαια σαν βοηθός του σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες αλλά και αρκετά θεατρικά έργα –Πρόζα και Επιθεώρηση.
Του οφείλω πολλά και τον ευχαριστώ γι’ αυτά που μου προσέφερε.
Όταν λοιπόν μου έγινε η πρόταση να σκηνοθετήσω τον “Ηλία του 16ου”, δέχθηκα με χαρά, γιατί το έργο αυτό είναι διαχρονικό και θεωρείται από τις κλασσικές και αθάνατες κωμωδίες των ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
Έπλασαν ένα μύθο με μεγάλη μαεστρία με σωστούς και καθημερινούς ανθρώπους-ήρωες-και δημιούργησαν ξεκαρδιστικές καταστάσεις με αληθοφάνεια και πειστικότητα.
Κάτι άλλο που με κέντρισε να δεχθώ την πρόταση ήταν το όνομα του Μάρκου Σεφερλή κι αυτό όχι μόνο γιατί μετράει σαν όνομα μαρκίζας, αλλά θα απέδιδε ένα ήρωα “ΗΛΙΑΣ” φιλτραρισμένο μέσα απ΄τη δική του προσωπικότητα, το δικό του ταπεραμέντο και το ταλέντο του, δηλαδή με το προσωπικό του MADE IN.
Κι εκεί δικαιώθηκα από τις πρώτες κιόλας πρόβες. Ο Μάρκος Σεφερλής ντύθηκε το ρόλο, ξέφυγε από τα γνωστά κλισέ και τον απόδωσε τελείως διαφορετικά από τους πρωτοδιδάξαντες.
Δίπλα του ένας θίασος από ταλαντούχους ηθοποιούς, συμμετέχει στο οικοδόμημα της παράστασης. Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν αναφερόμουν στη θετική συμβολή των συνεργατών μου και συντελεστών της παράστασης.
Του Γιώργου Κριμιζάκη που συνέβαλε με τη μουσική του και τον Κάρολο Ρωνούση που έντυσε σκηνογραφικά την παράσταση.
Όλοι μας βέβαια με τη φροντίδα του επιχειρηματία του θεάτρου ΜΙΝΩΑ, Γιώργου Γιαννακού.
Με μεγάλο σεβασμό θα θυμηθώ τις ερμηνείες των δύο μεγάλων του θεάτρου μας, στον ομώνυμο ρόλο. Τον Βασίλη Λογοθετίδη στο θέατρο και τον Κώστα Χατζηχρήστο στον κινηματογράφο.
Εμείς προσπαθήσαμε και πιστεύω το πετύχαμε, να διαφοροποιηθούμε και να μην κάνουμε μια παράσταση κλισέ των προηγούμενων.
Ακολουθήσαμε πιστά τις καταστάσεις και τους χαρακτήρες του έργου, μένοντας πιστοί και στην εποχή. Αντιμετωπίσαμε όμως το έργο με μια προχωρημένη οπτική.
Δεν είναι μια ξεθωριασμένη φωτογραφία του παρελθόντος, αλλά τα ίδια πράγματα φωτογραφημένα με τη ζωντάνια και τους ρυθμούς του σήμερα.
Εσείς θα κρίνετε αν το πετύχαμε.
Τάκης Βουγιουκλάκης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Τάκης ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ
Κείμενα: Αλέκος ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ – Χρήστος ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική: Γιώργος ΚΡΙΜΙΖΑΚΗΣ
Σκηνικά: Κάρολος ΡΩΜΟΥΣΗΣ
Ενδυματολόγος: Σύλια ΔΕΜΙΡΗ
Φωτογράφος: Αντώνης ΣΥΜΕΩΝΑΚΗΣ
Δημόσιες Σχέσεις: Μαίρη ΒΙΝΤΙΑΔΟΥ
Κατασκευή Σκηνικών: Γιάννης ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτισμοί: Γιώργος ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ
Γλυπτά-Σκίτσα: Λίλιαν ΜΑΝΩΛΑΚΑΚΗ
Περούκες: Ευγενία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Αστυνομικές Στολές: Γιώργος ΚΩΒΑΙΟΣ
Εκτύπωση Προγράμματος: Αφοί ΣΙΜΑΤΟΥ ΑΒΕΕ
Θεατρικές Επιχειρήσεις: Γιώργος ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ
   
Παραγωγή: LOGO-AOC